Care sunt pasii achizitiei unei proprietati supuse executarii silite?
Desi segmentul achizitiei imobilelor in executari silite se distinge drept unul dintre cele mai atractive din cadrul pietei imobiliare, multi potentiali clienti sunt inca sceptici cu privire la astfel de investitii, nefiind intocmai familiarizati cu procedura impusa de lege. Am analizat legislatia executarilor silite si am aflat care este cursul achizitiei unor astfel de proprietati:
1. Cercetarea pietei
Imobilele supuse executarii silite sunt publicate de catre banci, birourile executorilor judecatoresti dar si de catre companii imobiliare precum Regatta a carui portofoliu este directionat si inspre acest segment de piata.
2. Stabilirea bugetului
Intentia de achizitie a imobilelor aflate in executari silite se manifesta, sub dispozitiile legii, prin depunerea unei garantii de 10% din pretul de vanzare. In cazul in care nu sunteti declarat cumparator al proprietatii aflate in executari silite, aceasta suma se va inapoia.
Recomandabil este sa nu va indreptati spre investitia in proprietati aflate in executari silite daca nu aveti siguranta obtinerii unei finantari in interiorul termenului de 30 de zile, pentru a evita astfel pierderea garantiei.
3. Analizarea ofertei
Nu uitati ca legea interzice vizionarea anterior tranzactionarii a proprietatilor aflate in executari silite. Cu toate acestea, veti obtine totalitatea informatiilor relevante despre imobilul supus executarii silite.
4. Achizitia propriu zisa
Legea impune ca procedura de achizitie a imobilelor aflate in executari silite licitatia publica sau vanzarea directa.
In situatia in care sunteti unicul participant la licitatie, puteti achizitiona imobilul supus executarii silite la pretul publicat in oferta de vanzare.
Daca sunteti declarat cumparator al imobililui supus executarii silite, legea prevede achitarea diferentei de la garantia depusa pana la pretul de vanzare intr-un termen de 30 de zile.
Vanzarea directa a imobilelor supuse executarii silite presupune negocierea cu banca si aprobarea tranzactiei propriu zise.