MENU

Arhitectura
Category

Cartierele care au dat marii conducatori ai istoriei moderne

1099

Cartierele care au dat marii conducatori ai istoriei moderne

Arhitectura

June 24, 2015

Parcurgand secolele prin manuale de istorie, vedem ca soarta natiunilor pare trasata intre date si locuri ce pot, dincolo de aceasta mostenire, sa ofere fie o poveste, fie pustiul ce pastreaza ecoul unui camp de lupta. Pe un plan parelel insa stau locurile ce au dat omenirii mari sai conducatori modelandu-le cutezanta dupa spiritul propriu. Cand privim spre istoria moderna, ne vin in minte:

Ajaccio – 2100 Euro/mp

Micul Napoleon Bonaporte s-a despartit cu tristete de tinuturile natale, ajuns elev la scoala militara cu greu iertandu-si tatal francofil pentru decizia de loialitate in fata Casei de Bourbon. Mama lui Laetitia se va intoarce in Ajaccio, crescandu-si copiii saracie, insa linistea sperata aici nu se va putea infaptui pentru Napoleon ce va fauri un destin grandios in fruntea Frantei.
Vechea casa a lui Carlo Buonaparte ne asteapta pe Rue Saint-Charles, insa chiar si indepartandu-ne de edificiul baroc, o promenadea prin capitala corsicana recreeaza copilaria viitorului Imparat al Frantei, comemorat de Ajaccio prin nenumarate monemente, intre care cel mai pretuit sta ocrotit in Jardin de Casone.

aja10q422_paf_rue st charles

 

 

 

 

 

Place Garibaldi, Nisa – 4800 Euro/mp – 7000 Euro/mp

Se crede ca privind in anii copilariei spre intoarcerea in Regatul Sardiniei a spendidului oras de pe tarmul Mediteranei, fiul unui capitan de marina din Nisa va creste cu idealul unificarii meleagurilor surori a caror istorie pulsa aceleasi simtaminte. Iubind Nisa de care nu se va desparti sufleteste in periplul revolutionar ce-l va impune drept parintele Italiei moderne, o suferinta a lui Giuseppe Garibaldi va fi adusa de reanexarea orasului sau natal Frantei. Bineinteles,  aceasta bijuterie a Rivierei va raspunde atasamentului sau, inchinand una dintre cele mai frumoase piete temerarului om de stat.

 

GaribaldiPano1

 

 
Schönhausen – 700 Euro/mp

“Cand se aude cantecul ciocanitorii, atunci sunt cel mai fericit” va spune Otto von Bismarck despre frumusetea calmului pajistilor si padurilor de la Schönhausen, domeniu ce se afla in proprietatea familiei sale inca din 1270.
Din pacate, posteritatii nu i se va da bucuria emotiilor traite de Otto von Bismarck la Schönhausen, principala cladire fiind daramata in 1958 in RDG.

schonhausen

 

 

 

 

 

Woodstock, Oxfordshire – 2300 Lire

Resedinta ducilor de Marlborough pastreaza inclusiv copilaria unui pusti poreclit de colegii sai Copperknob pentru culoarea parului. Elevul ce nu se remarca prin rezultate exceptionale la invatatura, dar va ajunge singurul prim-ministru al Marii Britanii distins cu premiul Nobel pentru Literatura. Astazi, Blenheim Palace, locul natal al lui Winston Churchill este parte a patrimoniului universal UNESCO.

oxfordshire

 

 

 

 

 

Auburn Avenue, Atlanta – 750 Dolari/mp

Ce avea oare sa convinga revista Fortune in 1956 sa denumeasca Sweet Auburn “the richest Negro street in the world”? Am putea incepe cu impresionanta poveste a lui Alonzo Herndon, fostul sclav care in 1905 va fonda a doua cea mai influenta companie afro-americana de asigurari, insa prosperul cartier ramane in istorie pentru ca a daruit unul dintre modelele luptei cu nedreptatea avand drept unice arme elocventa, pasiunea unui crez si respectul pentru om.
Iubind muzica si dezbaterile deopotriva, un pusti afro-american va cunoaste prima sa dezamagire la sase ani cand isi pierde prietenul alb fiindca tatal acestuia nu i-a mai lasat sa se joace impreuna. Cu aceasta trista amintire va incepe in casa parinteasca de la nr 501 drumul spre echitate al lui Martin Luther King Jr. Tot aici stau si urmele pasilor celor mai implicati activisti in lupta pentru drepturile civile stau pe International Walk of Fame.

Dar nobletea cartierului rezida inclusiv in muzica, dintre evenimentele culturale gazduite de Sweet Auburn pot fi mentionate festivalurile Springfest si National Black Arts.

sweetauburn

 

Read article

Cartierele pe care intai le-am cunoscut din melodii

1404

Cartierele pe care intai le-am cunoscut din melodii

Arhitectura

June 10, 2015

Dincolo de a ne citi gandurile si de a ne exprima trairile, magia muzicii ne apropie de locuri in care chiar daca nu am pasit, le cunoastem parca mult prea bine din propriile amintiri, emotii si stari. Am tot fost pe aici ba la petreceri, ba la karaoke, ba in clipe de relaxare, am furat din vraja lor pentru a crea noi imagini si povesti din mesajul cantecelor dedicate lor, dar am zis sa descoperim mai bine strazile si cartierele din melodiile cu care am crescut:

 

Champs Elysses, Paris – de la 13 000 E/mp2 la 29 000E/mp2

 

Et si tu n’existai pas, Champs Elysees, où seraient nos rêves commencer? Cu siguranta aceasta intrebare s-a strecurat si in gandurile lui Joe Dassin, mai ales ca in oda adusa bulevardului parizian, ne aminteste nu doar in limba franceza, ci si in traducerea germana sau chineza cum chiar si in soare, chiar si pe vreme de ploaie, pe Champs Elysees gasim tot ce ne pofteste inima!

champs_elysees_paris_france-normal

 

 

 

 

 

 

 

 

KNSM, Amsterdam – 3700 E/mp

 

Splendoarea tarmului mediteranean din Roquebrune-Cap-Martin, de altfel refugiul sau pentru inspiratie l-a purtat pe Jacques Brel cu gandul spre portul din Amesterdam si ai sai marinari care prin demnitate, pasiune si tarie de caracter simbolizeaza chintesenta barbatului adevarat. Dans le port d’Amesterdam sau cel putin, destul de aproape, mai precis pe insula KNSM gasim una dintre cele mai dinamice si atractive zonei ale orasului, o alternativa inca mai actuala si mai plina de culoare la distractia cu care il asociem in ganduri si suflet.

knsm-amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Penny Lane, Liverpool – 2700 E/mp

 

Cum fiecare oras se dezvaluie celor care se detaseaza de ritmul lui nebun spre un moment de respiro, tot astfel clipele de asteptare in statia la care se intalnea cu prietenul sau John Lennon pentru a lua autobuzul spre centru i-au deschis lui Paul McCartney ochii si inima spre frumusetea strazii Penny Lane din Liverpool. Un colaj al farmecului lucrurilor marunte –frizerul ce se mandrea cu colectia de tunsori facute de el, bancherul-motociclist ce nu purta vreodata pardesiu cand ploua, pompierul cu clepsidra ce purta cu el portretul Reginei, sora medicala ce vindea maci- Penny Lane ramane una dinte cele mai iubite melodii Beatles, inspirand un continuu furt al indicatoarelor cu numele strazii. Pana cand municipalitatea s-a tot saturat sa le inlocuiasca si a decis sa scrie numele strazii pe zidurile caselor.

penny-lane

 

 

 

 

 

 

 

Laurel Canyon, Los Angels – 1200Dolari/mp2

 

Cartierul a tot fost cantat in romane, filme, melodii dar Jim Morrison a fost cel care i-a daruit Strada Dragostei, locuind in Laurel Canyon cu iubita sa, Pamela Courson.

“I see you live in Love Street”, deloc o alegere nepotrivita, avand in vedere ca prin cartier s-au mai regasit celebritati de la diva filmului mut Clara Bow la Joni Mitchell, John Lennon, Frank Zappa, George Clooney sau Jack Nicholson. Cei atrasi de fenomene paranormale se pot alatura aventurierilor care se strang pentru a prinde fantoma magicianului Harry Houdini.

canyon-store

 

 

 

 

 

Ipanema, Rio de Janeiro – 3500 E/mp

 

Intr-o zi aparent obisnuita pentru insorita plaja din Rio de Janeiro cand tabloul daruit de terasa de la Veloso Bar capta frumusetea unei brunete cu ochii de smarald. Pentru cei de-ai locului Helô Pinheiro era o prezenta familiara, drumul spre plaja purtand-o prin fata barului in care cateodata intra trimisa de mama ei pentru a cumpara tigari. Superba carioca, mai precis nativa din Rio, avea insa sa fure multe clipe de reverie spre Ipanema, gratie melodiei pentru prima oara interpretata in 1963 de catre João Gilberto, sotia sa Astrud si Stan Getz.

Helô, pe care o puteti saluta poposind in magazinul sau, Garota de Ipanema, evoca vara lui 1962, vremuri in care gratia sa naturala au inspirat melodia nemuritoare cantata de la Frank Sinatra pana la Madonna spunand ca dragostea facea atunci totul mai frumos. Dragostea n-are cum sa paraseasca insa plaja din Ipanema si atat galeriile de arta, cat si tentatiile din fiecare baixo, respectiv concentratii de cluburi si terase, ne pot convinge in fiecare clipa de emotiile locului. Dupa ce cunoastem atat fata, cat si cartierul, nu ramane decat sa ne savuram efervescenta plajei intr-un repaos la unul dintre barracas. Cu siguranta vom remarcam o noua Girl from Ipanema…

ipanema

Read article

Cartiere din povesti

1812

Cartiere din povesti

Arhitectura

June 3, 2015

Unul dintre darurile lecturii este libetatea de a crea chipuri, decoruri, emotii iar din fericire, cand vine vorba de orase, strazi sau case, fantezia capata o continua inspiratie, mai ales cand aceste locuri pot fi oricand cunoscute.

 

Illiers-Combray – “In cautarea timpului pierdut”- de la 1875 Euro/mp la 2500 Euro/mp

Intr-o mica promenada spre biserica Saint Jacques ne deschidem sufletele spre a primi energia sacra a unuia dintre popasurile credinciosilor in pelerinajul spre Santiago de Compostella. Privelistea turlei ce ocroteste micul oras din inima Frantei ne fura spre o alta poveste in care bataile de clopot anuntau slujba la Saint Hilaire. Coborand spre a cunoaste orasul, contemplam zidurile unor casute aparent modeste – gardieni ai mostenirii romanesti- si il cautam la fiecare fereastra pe Swann.
Ca si noi, micul orasel Illiers a privit cu fascinatie spre pasiunile si personalitatea flamboianta a lui Swann, imbratisand in 1971, anul centenarului Marcel Proust, numele Combray al localitatii fictive ce ascundea ambitiile, regretele, patimile si hedonismul unuia dintre cei mai incantatori iubitori de frumos din literatura universala!

Illiers-Combray

 

 

 

 

 

 

Westminster, Londra -“Alice in Tara Minunilor” – aprox 4300 Lire sterline/mp

O frumoasa vorba de intelepciune ne spune ca sentimentele unui scriitor pot darui eternitatea. Muze a caror stralucire sa pulseze peste veacuri s-au mai tot gasit, dar candoarea inspiratiei unei opere magice mai rar, chiar daca tot primim rugaminti de povesti din partea copiilor pe care-i intalnim. Aceasta fusese si dorinta micutei Alice Liddell cand aflata pe o barca alaturi de surorile sale va cere unui alt pasager, Lewis Carroll, o poveste pentru a indulci calatoria de la Folly Bridge, Oxford la Godstow. Din pacate, oportunitati de a ne muta in Tara Minunilor se cam incapataneaza sa apara, asa ca daca ne gandim la cea mai apropiata adresa, gasim cartierul Westminster din Londra unde s-a nascut si a copilarit Alice Liddell.

Westminster

 

 

 

 

 

Staufen im Breisgau – “Faust” – 2300 Euro/mp

O bijuterie pitoreasca in care gasim viu spiritul micilor targuri baroce, oraselul de pe Valea Rinului surprinde cu o tentanta zestre culturala, purtandu-ne cu acelasi entuziasm chiar si cand nu-i ceas de festival  spre grote din epoca de piatra, spre turnul Ölbergkapelle, spre muzeul ceramicii, spre ruine, spre podogorii…
Cum descoperirea unui asemenea tezaur este o placere lumeasca si o desfatare a spiritului -culmea, accesibila fara sacrificiul sufletului- parca incepem sa-l compatimim pe unul din vechii cetateni ai orasului, Dr. Faust, vazand cat de usor putem gusta o bucatica din idealul cunoasterii absolute doar alegand drept camin un mic oras din sud-vestul Germaniei.

staufen im breisgau

 

 

 

Nevsky Prospekt, Sankt Petersburg – “Crima si pedeapsa” -5000 dolari/mp

Cate mistere nu stau stinse in Neva si cate iluzii, remuscari si rugaciuni nu au luat apele sale? Sigur in drum spre Catedrala Kazan multe ganduri i-au fost incredintate, dar in apasatoarea cronica a orasului ce transpare din opera lui Feodor Dostoievski, tot batrana Neva a urmarit si zbuciumul lui Raskolnikov si sansa ce a venit prin cainta si puterea dragostei.
In timp ce Dostovieski percepe inclusiv speranta regasirii adusa parca odata cu apele Nevei, in culegerea omonima de povesti Gogol vede Nevsky Prospekt ca un leagan al amagirii si al deceptiilor peste care Diavolul insusi comanda, aruncand suflete in abisul disperarii.

nevsky-prospect

 

 

 

 

 

Great Neck, New York – “Marele Gatsby”- 4300 Dolari/mp

Chiar daca simtim cateodata ca extravaganta dar si desertaciunea epocii marcate de stralucirea Art Deco si maratoanele de dans pe ritmuri de Jazz si Charleston sunt mai actuale decat oricand, parca tot am dori sa petrecem alaturi de Jay Gatsby!
Locurile natale ale lui Francis Scott Fitzgerald, strazile din Great Neck au stat ca fundatie pentru a cladi orasul West Egg, Long Island, resedinta lui Jay Gatsby inspirand aceeasi reverie inclusiv autorului ce-si vizualiza propria casa apropiata de modesta locuinta a lui Nick.

great neck

 

 

 

 

 

Aracataca, Columbia – “Un veac de singuratate” – 1000 Euro/mp

Daca periplul familiei Buendía ne-a trezit un tumult sufletesc ce ne facea sa pendulam intre meditatie si empatie, Macondo e mai usor de atins decat am crede, fiind creat tocmai din meleagurile copilariei lui Gabriel García Márquez. Un oras destul de tanar, insoritul Aracataca imbie prin arhitectura coloniala, frumusetea tarmului Marii Caraibelor si o spiritualitate ce apare confirmata prin fiecare discutie cu cei de-ai locului.
Inspirand un Taram al Fagaduintei, strazile din Aracataca stau ca o culegere vie de legende nascute din credintele localnicilor ce ar povesti de  fel de fel de calatorii in dimensiunea mistica.

aracataca

 

 

 

 

 

Alfonso Ugarte, Lima – “Conversatii la Catedrala”- 1330 dolari/mp

Revolta, idealism, reflectii si dure revelatii ce sapa o prapastie din opozitia dintre convingeri, datorie si glasul sangelui, iar ca martori ai acestei tensiuni ale ratiunii, sentimentelor si crezurilor stau cainii maidanezi. O confrutare intre doua lumi primeste un cadru cat se poate de pamantesc, carciuma denumita “Catedrala”, ce isi astepta oaspetii pe bulevardul Alfonso Ugarte din Lima.
Chiar daca magistralul roman al lui Mario Vargas Llosa ne poarta spre vibratia declinului unei lumi stapanite de dictatura, la mai bine de sase decenii de la anii de putere ai lui Manuel Odria gasim artera Alfonso Ugarte drept locul unde se naste pulsul Limei.

Alfonso Udarte

Read article

Cartierele care au schimbat istoria artei

1704

Cartierele care au schimbat istoria artei

Arhitectura

May 27, 2015

 

 

Daca ne gandim la geneza artei gasim instinctul, reflectia, observatia, reveria, supunerea sau revolta, dar coborand spre concret, avem cartierele si strazile ce se impun ca epicentre ale creatiei. Fie ca intregeste expresia unui curent sau preia o voce individuala, arta capteaza din spiritul unor locuri pe care la randul ei le impune in istoria unui oras, unei culturi, unui suflet colectiv.

 

Montmartre, Paris – 8300-10000 Euro/mp

 

Desi in viziunea lor veridicitatea in arta se obtinea sub privelistea subtil iridescenta ce incanta ochiul concentrat in pictura en plein air, Impresionistii se adunau la Café Guerbois. Prelegerile lui Edouard Manet erau captate intre zidurile cafenelei din Avenue de Clinchy, insa strazile din Montmartre ascundeau si intalniri ale altor artisti ce respingeau creatia sterila a Academismului. Cumpana dintre secole ii gasea in Montmartre dupa Vincent van Gogh pe Henri Toulouse-Lautrec sau Edgar Degas, aura magica a cartierului fiind captata si in compozitiile lui Erik Satie, ce a creat pentru marea sa iubire, Suzanne Valadon, muza peste curente. Magnetismul zonei este reconfirmat apoi de atelierele lui Henri Matisse, Pablo Picasso sau Salvador Dali.

Montmartre

 

 

 

 

 

 

Friedrichstraße, Viena – 3300Euro/mp

 

Ocrotind unul dintre cele mai importante patrimonii artistice ale omenirii, MuseumsQuartier ofera o superba conexiune dintre epoci, cu un impresionant salut daruit creatiei contemporane.

Dar cum ne indepartam de MuseumsQuartier intalnim in calea noastra noi marturii ale valorilor Secession, asadar dincolo de operele gazduite de Palatul Belvedere, daca va regasiti in senzualitatea si metaforele oferite de geniul lui Gustav Klimt, bine ati venit acasa!

Pe Friedrichstraße gasiti Cladirea Secession, unde Beethoven Frieze ne aminteste de fortele ce ne dicteaza destinul si lupta noastra cu ele.

Friedrichstraße

 

 

 

 

 

 

Bexleyheath, Londra (zona metropolitana) -3500£/mp

 

Sub avantul amenintator al revolutiei industriale si privelistea neputincioasa a dramelor ce stau ca tribut pentru progres, reintoarcerea la frumusete, eruditie si respect pentru valori parea cea mai inteleapta replica iar grandoarea renascentista se impunea astfel drept intaiul reper al celebrarii acestor virtuti.
Si care ar fi epoca in care esenta frumosului va fi definitiv viciata? In Londra Victoriana se credea ca puritatea nu a mai fost niciodata aceeasi de cand arta a cunoscut penelul lui Rafael Sanzio. Odata ce zorii Manierismului puteau fi detectati, potrivit Fratiei Prerafaelite se instaureaza Academismul si rigorile sale artificiale, ce nu vor mai permite expresia libera a artei. Cercul de artisti va saluta viziunea socialista a unui grup de arhitecti si designeri ce vedeau in industrializarea creatiei ce ar fi trebuit sa ramana breslelor un sfarsit nu numai pentru tezaurul artizanal, ci si pentru insasi ideea de frumos. Astfel, Fratia Prerafaelita va influenta inca de la fundatie manifestul curentului Arts&Crafts, onorarea mestesugurilor realizandu-se intotdeauna spre mostenirea anterioara Renasterii tarzii. Iar ca mesager al crezului lor spre eternitate, omenirii ii parvine Red House, mai precis resedinta arhitectului William Morris, initiatorul curentului Arts&Crafts si a sotiei sale, Jane Burden, muza prerafaelitilor.
Fortat de dificultatile financiare sa instraineze proprietatea, William Morris si-a jurat ca nu va mai pasi vreodata in Red House, o asemenea intalnire fiind mult prea dureroasa.

Bexleyheath

 

 

 

 

 

 

Spiegelgasse, Zürich – 14 000 Euro/mp

 

Intentia unor seri relaxante la scena deschisa spre care sa se simta bineveniti artisti indiferent de apartenenta va crea la Zurich un nucleu al avangardei ce va schimba pentru totdeauna expresiile, substanta si vocea artei. “Da, da”, o mica remarca ironica va deveni la Cabaret Voltaire un reper pentru deplina libertate estetica, procedurala si chiar conceptuala a artei. Ambitiile cinice ale puterilor beligerante vor gasi o critica dura prin arta semnata de Tristan Tzara, Marcel Janco, Francis Picabia, Hans Arp, George Grosz, Max Ernst, Paul Klee, Wassily Kandinsky sau Marcel Duchamp, ce se intalneau pe Spiegelgasse, in Zurich, punand bazele unui noi curent cand in 1916, la Cabaret Voltaire s-a auzit manifestul Dadaismului rostit de Hugo Ball, cel ce, de altfel, a si deschis localul. Pe aceeași strada, a trait initiatorul unei alte revolutii, una cu un ecou odios in istorie, la numarul 14 intalnind in calea noastra vechea casa a lui Vladimir Lenin.

Spiegelgasse

 

 

 

 

 

Pücklerstraße, Berlin – 3500 Euro/mp

 

Din Dresda, “Florenta Nordului”, leagan al Iluminismului ce a oferit una dintre cele mai mari mosteniri culturale ale Europei, un grup de artisti vor lua calea Berlinului, unde respingand falsitatea normelor burgheze vor cauta expresia autentica a spiritului prin culoare. Sub crezul unei punti spre trecut, Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner si Karl Schmidt-Rottluff, carora li se vor alatura Emil Nolde, Max Pechstein sau Otto Mueller vor oferi noi directii ale avangardei atat prin fermitatea contururilor si intensitatea contrastelor, dar si prin noi platforme pentru creatie. Artistii grupului Die Brücke reprezinta una dintre cei mai influenti reprezentanti ai Expresionismului german. Multi dintre membrii Die Brücke si-au continuat opera in exil dupa ce lucrarile lor au intrat sub incidenta legislatiei naziste ce interzicea arta degenerata.

Pücklerstraße

 

 

 

 

 

 

 

Lexington Avenue, NY – 5500$/mp

 

Celebrat pentru democratizarea artei si evidentierea paradoxului efemeritatii sale in coexistenta cu dainuirea, Andy Warhol va aduna in jurul sau un cerc intrigant de boemi, pe care-i va ghida sub conceptul cultural The Factory spre proiecte creative in pictura, ilustratie, fotografie, muzica sau film. Din incubatorul de pe Lexington Avenue va pulsa deschiderea spre frumusetea ce ne inconjoara in lucrurile minore din banaul cotidian, dezvaluind magia ce poate salaslui in societatea de consum. Denumiti de mentorul lor Andy Warhol Superstaruri, rezidentii The Factory au fascinat artisti precum David Bowie, Grace Jones, Bob Dylan, Federico Fellini sau Serge Gainsbourg.

 

Lexington_Avenue

 

Read article

filosofi

1051

Prin cartiere pe urmele filosofilor istoriei moderne

Arhitectura

May 20, 2015

 

 

Tot ce stim e ca nu stim nimic, dar viata ne calauzeste spre momente in care aflam frumusetea implinitoare a unei dezbateri mai mult decat ofertante. Daca nu, sigur refugiul intr-o lectura buna, ce ne daruieste idei revelatoare nu ne este deloc strain. Bineinteles, adevarata intelepciune vine din propriile concluzii asupra vietii si lumii exterioare, dar daca spiritul isi regaseste deopotriva pacea, pasiunea si chinul in labirintul reflectiilor, poate n-ar strica sa cunoastem urmatoarele locuri si de ce nu, sa le transformam intr-un nou camin:

 

Arrondissement 6 -15,000-23 000Euro/m2

Au daruit posteritatii una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste din lumea culturala, inspira pentru eternitate reveria unei iubiri ce i-au tinut alaturi nu mai putin de 51 de ani, insa Simone de Beauvoir si Jean-Paul Sartre nu au impartit niciodata vreo locuinta. De la sentimentele infiripate prin amfiteatre de la Sorbonne, evolutia Existentialismului i-a purtat spre Café de Flore sau Les Deux Magots unde ideile se coagulau in manifeste gratie discutiilor inflacarate de Albert Camus, Boris Vian, Paul Éluard sau Françoise Sagan. Iar ca o cafenea sa desemneze un premiu literar, ce dovada mai buna am putea cere pentru insemnatatea locului? Daca nu rezonati cu literatura existentialista, sigur energia unei referinte a culturii va va inspira continuu doar privind spre École nationale supérieure des Beaux-Arts sau Académie française.

Paris, illustration ville, 6eme arrondissement

 

 

 

 

 

 

Bloomsbury, Londra – 15 000 Lire/m2

Opera unuia exploreaza legile implacabile ale naturii, in timp ce mostenirea altuia evidentiaza cruda inechitate sociala. Bun, dar dupa Charles Darwin si Charles Dickens, Bloomsbury a devenit un centru cultural ce aduna personalitati cu un aport exceptional in evolutia societatii secolului XX, cum ar fi cazul teoreticianul finantelor JM Keynes caruia i se datoreaza revigorarea economiilor dupa Marea Recesiune. In Bloomsbury insa aveau loc intalniri si intre GE Moore, Bertrand Russell si protejatul sau, Ludwig Wittgenstein.

Bloombury

 

 

 

 

 

 

 

Freiburg im Breisgau – 2500Euro (exteriorul orasului) – 5000Euro (centru)

Unul din leaganele culturii europene, al cincilea cel mai vechi centru academic al continentului, Universitatea Freiburg a atras inca de la infiintarea sa in plina Renastere eruditi precum Erasmus intre multi alti savanti ce s-au format intre studentii sai. Istoria moderna aduce Universitatii 19 laureati Nobel intre cadrele asociate, in timp ce in corpul profesoral s-au distins 15 castigatori ai premiului Gottfried Wilhelm Leibniz. Cat despre Freiburg in Breisgau, in secolul XX orasul si imprejurimile au convins filosofi precum Martin Heidegger sau Friedrich Hayek.

freiberg

 

 

 

 

 

 

 

Minami-Magome – 5500 Euro

Crezul sau literar era intr-adevar inchinat nobletei vietii traditionale japoneze, insa dupa cum interioarele Rococo ale resedintelei sale ar putea marturisi, Yukio Mishima nu respingea pe deplin influentele occidentale in indemnul sau pentru loialitate fara de identitatea culturala. O expresie naturala a coexistentei dintre doua lumi –europeana si nipona sau din contra, linistea unui camin si tumultul unui spirit- casa lui Yukio Mishima poate fi descoperita cutreierand prin calmul cartierului Minami-Magome din Tokyo in care s-au regasit si alte nume din constelatia literaturii japoneze moderne, precum laureatul Nobel Yasunari Kawabata, Chiyo Uno sau Hakushu Kitahara.

Daca inima ne poarta spre Minami-Magome sub invataturile primite prin “Calea Samuraiului astazi”, vizitand Bungakukan sau resedinta lui Yukio Mishima vom vedea si manuscrisul neterminat al operei „Marea Fertilitatii”, o ultima reflectie a celui ce a preferat sa se desparta de o lumea dezamagitoare prin onoarea din seppuku.

minami-magome

Read article

Prima poza

1236

Cartierele hipster de vizitat, de cunoscut si de iubit intr-o viata!

Arhitectura

May 13, 2015

Prima poza

 

 

 

 

 

Ce anume recomanda un cartier ca fiind cool? Pai, oamenii, am putea spune! Bun, dar prin fantezia, curajul si dorinta de a schimba lumea, tot ei,  cand e sa sfiinteasca locul, ii confera o identitate care inspira privita din fiecare unghi sau –cum vorbim despre cartiere- strada. Chiar daca nu ne declaram hipsteri, cartierele ce se impun ca adevarate centre ale acestor comunitati se dovedesc a fi realmente cuceritoare prin poveste si oportunitati de distractie:

Canal Saint Martin – Paris – 9000Euro/mp

Daca simpatia cu care am urmarit-o pe Amelie a trezit pentru unii dintre noi nemuritoarea nostalgie pentru Paris, Canal Saint Martin deja s-a strecurat in inimile noastre, dar in candoarea de a recrea povestea incredintand un vis cu fiecare piatra aruncata in apa, vom descoperi exact universul conturat pentru un spirit rebel.

Pentru stralucire, bifam Arrondisment 8, dar pentru Parisul cool ne oprim pe Canal Saint Martin si-i cunoastem pub-urile si magazinele in care vom intalni exact brand-urile momentului. Daca va deveni noua noastra casa, vom zambi apoi cand vom revedea in opera lui Alfred Sisley farmecul sau de odinioara.

Canal_saint_martin

 

 

 

 

 

 

Shoreditch, Londra – 13 500 Lire sterline/mp

A locui in acelasi cartier in care a poposit chiar si William Shakespeare chiar trebuie sa fie o experienta de care sa ne amintim cu drag si de ce nu, cu mandrie! Familiarizandu-ne cu cartierul, intalnim prin restaurante lucrari semnate de cel mai apreciat artist contemporan, Damien Hirst, culmea, unul dintre vecini, alaturi de Russell Brand, una dintre figurile iconice ale “noii revolutii”. Printre personalitatile ce au impus Shoredicth drept un epicentru al creativitatii ar mai fi si regretatul Alexander McQueen. Mai sunt necesare argumente?

Vecinul Dalston ii ameninta insa dominatia, fiind declarat de catre The Guardian drept cel mai cool loc din intregul Regat, dar totusi nu se poate mandri cu o asemenea mostenire culturala!

shoreditch1

 

 

 

 

 

 

Williamsburg, New York – de la 2300 la 3800 dolari/mp

Welcome to Brooklyn! E ceea ce ne-am fi asteptat oare? Daca in 1996 o evidenta numara 3000 de artisti plastici iar in paralel, trupe din varii genuri evoluau in muzica, poate ca orice idee preconceputa ar trebui reconsiderata despre Williamsburg, locul care i-a dat pe Man Ray, Henry Miller, Barbra Streisand, Gene Simmons sau Mel Brooks.

Se spune ca toate elementele sub care evolueaza stilul de viata al unui hipster se nasc in Williamsburg!

williamsburg

 

 

 

 

 

 

 

Kreuzberg Berlin – 3500 Euro/mp

Hotarul dintre Est si Vest, scena contrastului coplesitor dintre doua lumi s-a dezvoltat drept un nucleu al contraculturii iar intr-unul dintre cele mai influente centre ale artei contemporane, asa cum este recunoscut Berlin, o asemenea evolutie nu poate decat sa convinga iremediabil orice spirit creativ.

In X-berg, asa e cum e supranumit gasim o concentratie impresionanta de cluburi, mai ales ca in cartier s-a nascut genul Punk-Rock.

Proiectele creative ce-l insufletesc si mozaicul etnic ce-i subliniaza farmecul se dezvaluie in festivalul anul Carnavalul Culturilor.

Nici vecinul, Friedrichshain, cu ale sale cladiri colorate ce ne poarta cu gandul spre Hundertwasserhaus, nu e de ratat!

kreuzberg-friedrichshain-graffiti-kiez-punk-1

 

 

 

 

 

 

 

Erzsébetváros, Budapesta – 1100 Euro/mp

Pierzandu-ne pe stradutele tainice ale Districtul VII, gasim suficiente pub-uri ascunse in curti sau baruri amenajate in ruine. Si tot asa, cutreierand strazi tainice, care inca pastreaza parfumul secolului al XIX-lea dam si de Dohány, cea mai mare sinagoga din Europa.

Erzsébetváros

 

 

 

 

 

 

Nørrebro, Copenhaga -1700Euro/mp

Bine ati venit in cartierul cu cea mai mare densitate de biciclete! Sa fie ele singurul liant intre lumile ce se dezvaluie in Nørrebro, locul de intalnire al protestelor cartierul cosmopolit, creat din frumusetea atator ulturi, marturie a visurilor celor ce pornesc spre Danemarca in cautarea unui alt viitor?

In Nørrebro se odihnesc si Hans Christian Andersen, Niels Bohr sau Søren Kierkegaard.

Norrebro

 

 

 

 

 

 

Florentin, Tel Aviv – 7722Euro/mp

Un muzeu viu pentru arta graffiti –in mod curios, ilegala in Israel- dezvoltat sub influente elene si turcesti, Florentin este un adevarat centru al distractiei boeme prin cluburi amenajate in foste depozite. Cartierul a inspirat chiar si un sitcom.

florentin-street-party

 

 

 

 

Shimokitazawa Tokyo – 3000Euro/mp

O evadare din universul futurist conturat de luminile neon in care Tokyo se arata in gandurile noastre, Shimokitazawa este locul boem, plin de culoare, in care sa asteapta cluburi, teatre, magazine vintage, pub-uri si…cafenele cu pisici. Exact, ca parte a tematicii, sunteti intampinati cu o echipa intreaga de pisici care se vor cuibari in bratele dvs, dornice de joaca sau de alint! Poate fi descoperit cu Shimochari, cuvant ce in cartier desemneaza bicicletele.

Shimokitazawa

Read article

Avenue_montaigne

1894

Cum ar fi sa locuim in…?

Arhitectura

May 6, 2015

Confruntarea ofertei imobiliare din alte orase ne daruieste inevitabil o calatorie spre cele mai frumoase locuri pe care le ascunde o strada de care milioane de oameni isi leaga visurile. Am cutreierat parcuri, alei, am admirat palate, case din vremuri de basm, curiozitatea ne-a purtat chiar si spre micul colaj al vietii cotidiene – rute de transport, restaurant, cafenele- dar ne-am intors la treaba si prospectand piata, va aducem altfel de oferte:

 

Avenue Montaigne, Paris – 21 000 Euro/mp (blocul in care a locuit Marlene Dietrich)

 

Daca doriti in fiecare dimineata superbul sentiment de a trai magia Parisului iar simbolurile sale sa se regaseasca fix “la coltul strazii”, care bineinteles, ar fi in acest caz ba Champs Elysees, ba George V, experienta de a locui pe Avenue Montaigne vi-l daruieste din plin. Sa nu uitam nici faptul ca fiecare drum spre casa va fi presarat de reveria inspirata de magazinele marilor nume ale industriei luxului, asezate asemeni culoarelor unui muzeu.

Avenue_montaigne

 

Kensington Palace Gardens, Londra – 15000 dolari/mp

 

Cea mai scumpa adresa din Londra se impune la prima vedere drept centrul mediului diplomatic, pentru ca amintindu-ne mostenirea de “strada a milionarilor” stabilita inca din 1860 si sedimentata decenii mai tarziu cu resedinta familiei Rothschild, sa detectam grandioasele case ocupate de nume din elita financiara a lumii.
Printre vecini ar fi si Roman Abramovich, Lakhsmi Mittal, Rinat Akhmetov si bineinteles, Ducesa si Ducele de Cambridge.

Kensington-Palace-Gardens

 

 

 

 

 

Charlottenburg-Wilmersdorf, Berlin – 3200 Euro/mp

 

Farmecul unei oras nobil intr-un real nucleu al artei contemporane, cartierul ce concentreaza tezaurul cultural al unei capitale regale.

Charlottenburg-Wilmersdorf

 

 

 

 

 

 

 

Madison Avenue, New York – 9500 dolari/mp

 

Inca din apusul mandrei epoci Gilded Age, Upper East Side era amintit ca un bastion al elitei, avand unul dintre hotare chiar legate de numele Vanderbilt. Dupa influenta familie ce domina caile ferate americane, strazile din Upper East Side ascundeau si resedintele magnatilor Andrew Carnegie, Rockefeller sau Whitney, pana cand stralucirea zonei sa atraga si nume ce au cladit istorie prin sfera politica, precum Roosevelt sau Kennedy. Madison Avenue strabate iconica zona, oferind unele dintre cele mai frumoase cladiri ale Manhattan-ului.

Madison-Avenue

 

Avenue Princesse Grace – Monaco – 70-75 000 Euro/mp (penthouse)

 

Cea msi scumpa adresa din lume aduce un regal al gradinilor si bineinteles, al sublimului Marii Mediteraneene. Daca Principatul este vegheat de marturiile mandrei sale istorii, Avenue Princesse Grace capteaza concret pulsul contemporane al orasului.

Avenue Princesse Grace

 

 

 

 

 

Nevsky Prospekt – St Petersburg – aprox 5000 dolari/mp (cladire istorica)

 

Dincolo de sentimentul de a trai opera lui Dostoevsky, Nevsky Prospekt, o alta mostenire a lui Petru cel Mare si totodata, locul unde au fost plasate romanele titanului literaturii ruse aduna ca intr-o galerie tezaurul capitalei tariste.

nevsky-prospekt-st-petersburg

 

Castle District, Budapesta – aprox 3700 Euro/mp (cladire istorica)

 

Vegheate de Palatul Buda, stradute ce ofera o superba restrospectiva a evolutiei unei capitale regale, poarta fiecare oaspete al Districtului spre frumusetea de poveste a caselor medievale sau spre rafinamentul resedintelor ridicate in Imperiul Austro-Ungar.

district 1

 

 

 

 

 

 

 

Saifi – Beirut – aprox 6600 dolari/mp

 

Renascut in spiritul arhitecturii coloniale franceze, Saifi confirma pentru Beirut statutul de cel mai elegant oras al Orientului Mijlociu, incantand prin gradini somptuoase si galerii de arta.

saifi village

 

 

 

 

Jumeirah, Dubai – aprox 4700 Euro

 

O alta bijuterie a Orientului Mijlociu, Jumeirah ofera o reala desfatare a spiritului prin contrastul dintre ambitia arhitecturii contemporane si maretia Golfului Arabiei.

jumeirah-dubai

Azabu-JūbanTokyo – aprox 11 000 Euro (penthouse)
Daca ati iubit-o pe Sailor Moon si ati dori sa gustati franturi din lumea sa, bine ati venit in cartierul in care se contureaza universal manga si anime, fiind de altfel si epicentrul acestei arte!
Azabu-JūbanTokyo

 

 

 

 

 

 

Read article

accesibilitatea limitata

1011

Erori in alegerea spatiilor comerciale de vanzare

Arhitectura

April 14, 2015

Unul dintre cele mai sigure active investitionale, un spatiu comercial poate genera un profit atractiv indiferent de comextul economic, acest argument sustinand cererea si pretul de vanzare. Cu toate acestea, exista cateva aspecte de evitat in selectarea ofertei de spatii comerciale de vanzare:

  1. Suprafata neadecvata

In functie de vadul comercial si de specificul zonei, un anumit spatiu poate prezenta un potential de profitabilitate pentru diverse destinatii. Cu toate acestea, atat pentru negocierea pretului de vanzare, cat si pentru intretinerea lor, nu va orientati spre spatii comerciale mult prea mari pentru proiectele avantajate de respectiva zona.

suprafata neadecvata

 

 

 

 

 

 

 

  1. Accesibilitate limitata pentru viitorii clienti

Una dintre cele mai importante atribute pe care sa le luati in considerare in selectarea ofertelor de vanzare de spatii comerciale este accesibilitatea. Orientati-va spre spatii comerciale amplasate indeosebi pe artere cunoscute, ce se afla in raza mijloacelor de transport in comun. De asemenea amplasarea spatiilor comerciale pe strazi cu sens unic poate fi perceputa drept problematica. Una dintre cele mai frecvente greseli in amenajarea proiectelor tip HoReCa, lifestyle sau retail este data de lipsa locurilor de parcare.

accesibilitatea limitata

 

 

 

 

 

 

  1. Alegerea pur subiectiva a spatiilor comerciale

Specialistii din industria real estate va recomanda sa priviti fiecare spatiu comercial dintr-o perspectiva echidistanta, incercand sa calculati rentabilitatea investitiei dvs, raportand-o la potentialul de atractivitate pentru varii proiecte (retail, HoReCa, supermarket, farmacie, etc). Atat in negocierea pretului de vanzare, cat si ulterior, in promovarea unei oferte de inchiriere, acceptati sfatul unui specialist care v-ar preciza potentialul concret al spatiului comercial.  Totodata, chiar daca spatiul comercial care va tenteaza se poate mandri cu o istorie atragatoare (spre exemplu gazduia o celebra pravalie la inceput de secol), o astfel de mostenire nu poate reprezenta intotdeauna una atribut care sa sustina un pret de vanzare sau inchiriere avantajos dvs. Dupa cum ne invata literatura de marketing, identitatea de brand se bazeaza pe istoria marcii si nu pe cea a spatiilor comerciale in care isi desfasoara activitatea, asadar aceste aspecte devin irelevante pentru potentialii dvs chiriasi, mai ales daca domeniul urmat de catre acestia este unul diferit de o astfel de traditie.

alegerea pur subiectiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Achizitia spatiilor comerciale sub influenta amenajarii

In momentul vizionarii, incercati sa nu priviti spatiul comercial sub scepticismul inspirat de un loc abandonat sau vandalizat, ci strict sub prisma atributelor ce il recomanda ca activ investitional.
Mai mult decat atat, recomandabil e sa nu va lasati influentati in negocieri de eventualele dotari tehnice sau cu rol pur ornamental, deoarece acestea devin irelevante pentru multi chiriasi, fiecare proiect dezvaluindu-si identitatea de brand printr-o amenajare unica

alegerea

Read article

medical

974

6 recomandari pentru culorile afacerii dvs

Arhitectura

April 2, 2015

Dupa ce ati gasit cea mai avantajoasa varianta de spatiu comercial de inchiriat, puteti sa va indreptati energia inspre o amenajare care sa atraga o piata cat mai ampla pentru oferta dvs. Statisticile arata ca 84,7 % dintre consumatorii de pe o anumita piata declara ca sunt convinsi tocmai de culoare pentru achizitia produselor. Iata conventiile ce s-au coagulat cu privire la asocierea dintre cromatica si varii domenii.

Creatii culinare

Daca activitatea dvs onoreaza cultura gastronomica, mizati pe nuante naturale, ce pot fi regasite in natura, acestea actionand ca stimul pentru simturi si creand o baza de confort in nutritie. Dincolo de tonuri de rosu, traditional recunoscute pentru forta de a inspira pofta de mancare, puteti sa alegeti cu succes o amenajare bazata pe nuante precum galben, portocaliu, maro sau verde.

restaurant

 

 

 

IT

Cea mai generoasa paleta cromatica de care un antreprenor se poate bucura pare a fi rezervata domeniului tehnologiei, ce se poate baza atat pe exuberata inspirata de rosu, creativitatea reprezentata de violet, corectitudinea reflectata de albastru sau linistea indusa de verde.

it

 

 

 

 

 

Medical

Traditional, in domeniul medical si in cel farmaceutic, proiectele sunt prezentate intr-o imagine bazata pe serenitatea si onestitatea inspirata de albastru si curatenia reflectata de alb.

medical

 

 

 

 

 

 

Transport

Daca operati in domeniul transportului, cea mai inspirata alegere ar fi tonurile de albastru ce induc ideea sigurantei si loialitatii.

transport

 

 

 

 

 

Divertisment si sport

Dinamismul pare a fi exprimat cel mai usor cu ajutorul tonurilor de rosu gratie capacitatii de a stimula circulatia sanguina. Un efect similar se regaseste si la tonurile de portocaliu si galben, ce prezinta o functie energizanta, regasindu-se frecvent in amenajarea salilor de sport.

divertisment si sport

 

 

 

 

Segmentul de lux

Un privilegiu rezervat timp de secole monarhilor, luxul este cel mai fidel reprezentat de tonurile de mov si visiniu, paleta obtinuta prin cei mai scumpi pigmenti din istorie, mult mai costisitori decat aurul.

Reflectand stralucirea platinei si luminuozitatea diamantelor, in societatea contemporana argintiul pare a fi tonul cel mai frecvent asociat cu segmentul de lux, el regasindu-se in special in armonie cu nuantele de gri.

Inclusiv negrul este introdus cutumiar in identitatea vizuala a brandurilor din industria luxului, inspirand o eleganta enigmatica.

Pentru o imagine rafinata, limitati auriul la nivelul accentelor.

segmentul de lux

 

Read article

Principii generale in amenajarea spatiilor de lux

Arhitectura

March 30, 2015

 
Daca proiectul unui magazin de lux ne-a adus in fata ofertei de spatii comerciale de inchiriat, e bine de stiut ca dincolo de pozitionarea intr-o zona selecta, interiorul conceptului prezinta un rol deosebit in credibilitatea de care aveti nevoie ca retailer. Mai mult decat atat, importanta amenajarii spatiului reprezinta una dintre cerintele fundamentale in contractile de francize si distributie autorizata, acorduri in care specificatiile impuse de brand-uri privesc aspecte de la amplasare, suprafata, incadrarea elementelor, iluminat, mobilier la décor. Iata cateva sfaturi pentru a recrea o atmosfera a luxului:
1.      Alegeti elementele reprezentative pentru cultura luxului
In mentalitatea colectiva, luxul va avea corespondente nuantele proprii regalitatii precum rosul, visiniul, violetul si bleumarinul, a caror incarcatura spirituala este data fie de legende, fie de costul producerii pigmentilor.
Privilegii stravechi ale monarhilor, clerului si nobilimii nuantele metalice intotdeauna vor reprezenta cu success conceptele proprii industriei luxului.
Un ton ce a ajuns a fi traditional asociat cu luxul este negrul, care introdus in amenajarea interioarelor focalizeaza atentia asupra produselor.
1. Alegeti elementele reprezentative pentru cultura luxului
2.      Inspiratie pe axa temporala
O idee ce incanta indiferent de cadru vine din partea recreerii fastului aristocratiei prin opulenta transpusa de mobilierul masiv in linii ondulate si ornamentatie elaborata ce evoca perioadele Baroc si Rococo.
O alta conventie a industriei luxului este cea inspre minimalism, eleganta liniilor precise si un décor sobru evidentiind produsele.
In acelasi timp puteti alege dinamismul esteticii futuriste, continua inovare, originalitatea si curajul de a revolutiona fiind atribute ale industriei luxului. Mai mult decat atat, caracterul neconventional va avea un impact intrigand vizitatorii spre o alta recunoastere si apreciere a spatiului.
2. Inspiratie pe axa temporala
3.      Intotdeauna alegeti autenticitatea
Nu faceti niciodata concesii cand vine vorba de calitatea amenajarii si amintiti-va intotdeauna ca spatiul trebuie sa oglindeasca produsele.
Daca doriti acuratete in reproducerea unei epoci, indreptati-va spre obiecte care intr-adevar dateaza din acea perioada. Amintiti-va de cate ori nu ati fost placut surprinsi sa regasiti in magazine sau restaurante tablouri pictate in urma cu mai bine de un secol sau piese de mobilier autentice.
Daca nu doriti sa investiti in elementele decorative, cea mai inspirata optiune vine din partea pieselor nerecognoscibile, care insa se disting prin eleganta si un aspect costisitor prin textura, detalii si lucratura.
3. Intotdeauna alegeti autenticitatea

Read article