MENU

Comments Off on Cartiere din povesti Arhitectura

Cartiere din povesti

Cartiere din povesti

Unul dintre darurile lecturii este libetatea de a crea chipuri, decoruri, emotii iar din fericire, cand vine vorba de orase, strazi sau case, fantezia capata o continua inspiratie, mai ales cand aceste locuri pot fi oricand cunoscute.

 

Illiers-Combray – “In cautarea timpului pierdut”- de la 1875 Euro/mp la 2500 Euro/mp

Intr-o mica promenada spre biserica Saint Jacques ne deschidem sufletele spre a primi energia sacra a unuia dintre popasurile credinciosilor in pelerinajul spre Santiago de Compostella. Privelistea turlei ce ocroteste micul oras din inima Frantei ne fura spre o alta poveste in care bataile de clopot anuntau slujba la Saint Hilaire. Coborand spre a cunoaste orasul, contemplam zidurile unor casute aparent modeste – gardieni ai mostenirii romanesti- si il cautam la fiecare fereastra pe Swann.
Ca si noi, micul orasel Illiers a privit cu fascinatie spre pasiunile si personalitatea flamboianta a lui Swann, imbratisand in 1971, anul centenarului Marcel Proust, numele Combray al localitatii fictive ce ascundea ambitiile, regretele, patimile si hedonismul unuia dintre cei mai incantatori iubitori de frumos din literatura universala!

Illiers-Combray

 

 

 

 

 

 

Westminster, Londra -“Alice in Tara Minunilor” – aprox 4300 Lire sterline/mp

O frumoasa vorba de intelepciune ne spune ca sentimentele unui scriitor pot darui eternitatea. Muze a caror stralucire sa pulseze peste veacuri s-au mai tot gasit, dar candoarea inspiratiei unei opere magice mai rar, chiar daca tot primim rugaminti de povesti din partea copiilor pe care-i intalnim. Aceasta fusese si dorinta micutei Alice Liddell cand aflata pe o barca alaturi de surorile sale va cere unui alt pasager, Lewis Carroll, o poveste pentru a indulci calatoria de la Folly Bridge, Oxford la Godstow. Din pacate, oportunitati de a ne muta in Tara Minunilor se cam incapataneaza sa apara, asa ca daca ne gandim la cea mai apropiata adresa, gasim cartierul Westminster din Londra unde s-a nascut si a copilarit Alice Liddell.

Westminster

 

 

 

 

 

Staufen im Breisgau – “Faust” – 2300 Euro/mp

O bijuterie pitoreasca in care gasim viu spiritul micilor targuri baroce, oraselul de pe Valea Rinului surprinde cu o tentanta zestre culturala, purtandu-ne cu acelasi entuziasm chiar si cand nu-i ceas de festival  spre grote din epoca de piatra, spre turnul Ölbergkapelle, spre muzeul ceramicii, spre ruine, spre podogorii…
Cum descoperirea unui asemenea tezaur este o placere lumeasca si o desfatare a spiritului -culmea, accesibila fara sacrificiul sufletului- parca incepem sa-l compatimim pe unul din vechii cetateni ai orasului, Dr. Faust, vazand cat de usor putem gusta o bucatica din idealul cunoasterii absolute doar alegand drept camin un mic oras din sud-vestul Germaniei.

staufen im breisgau

 

 

 

Nevsky Prospekt, Sankt Petersburg – “Crima si pedeapsa” -5000 dolari/mp

Cate mistere nu stau stinse in Neva si cate iluzii, remuscari si rugaciuni nu au luat apele sale? Sigur in drum spre Catedrala Kazan multe ganduri i-au fost incredintate, dar in apasatoarea cronica a orasului ce transpare din opera lui Feodor Dostoievski, tot batrana Neva a urmarit si zbuciumul lui Raskolnikov si sansa ce a venit prin cainta si puterea dragostei.
In timp ce Dostovieski percepe inclusiv speranta regasirii adusa parca odata cu apele Nevei, in culegerea omonima de povesti Gogol vede Nevsky Prospekt ca un leagan al amagirii si al deceptiilor peste care Diavolul insusi comanda, aruncand suflete in abisul disperarii.

nevsky-prospect

 

 

 

 

 

Great Neck, New York – “Marele Gatsby”- 4300 Dolari/mp

Chiar daca simtim cateodata ca extravaganta dar si desertaciunea epocii marcate de stralucirea Art Deco si maratoanele de dans pe ritmuri de Jazz si Charleston sunt mai actuale decat oricand, parca tot am dori sa petrecem alaturi de Jay Gatsby!
Locurile natale ale lui Francis Scott Fitzgerald, strazile din Great Neck au stat ca fundatie pentru a cladi orasul West Egg, Long Island, resedinta lui Jay Gatsby inspirand aceeasi reverie inclusiv autorului ce-si vizualiza propria casa apropiata de modesta locuinta a lui Nick.

great neck

 

 

 

 

 

Aracataca, Columbia – “Un veac de singuratate” – 1000 Euro/mp

Daca periplul familiei Buendía ne-a trezit un tumult sufletesc ce ne facea sa pendulam intre meditatie si empatie, Macondo e mai usor de atins decat am crede, fiind creat tocmai din meleagurile copilariei lui Gabriel García Márquez. Un oras destul de tanar, insoritul Aracataca imbie prin arhitectura coloniala, frumusetea tarmului Marii Caraibelor si o spiritualitate ce apare confirmata prin fiecare discutie cu cei de-ai locului.
Inspirand un Taram al Fagaduintei, strazile din Aracataca stau ca o culegere vie de legende nascute din credintele localnicilor ce ar povesti de  fel de fel de calatorii in dimensiunea mistica.

aracataca

 

 

 

 

 

Alfonso Ugarte, Lima – “Conversatii la Catedrala”- 1330 dolari/mp

Revolta, idealism, reflectii si dure revelatii ce sapa o prapastie din opozitia dintre convingeri, datorie si glasul sangelui, iar ca martori ai acestei tensiuni ale ratiunii, sentimentelor si crezurilor stau cainii maidanezi. O confrutare intre doua lumi primeste un cadru cat se poate de pamantesc, carciuma denumita “Catedrala”, ce isi astepta oaspetii pe bulevardul Alfonso Ugarte din Lima.
Chiar daca magistralul roman al lui Mario Vargas Llosa ne poarta spre vibratia declinului unei lumi stapanite de dictatura, la mai bine de sase decenii de la anii de putere ai lui Manuel Odria gasim artera Alfonso Ugarte drept locul unde se naste pulsul Limei.

Alfonso Udarte

Distribuie! Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Share on Reddit0Digg thisFlattr the authorEmail this to someonePrint this page