MENU

Comments Off on Cartierele care au dat marii conducatori ai istoriei moderne Arhitectura

Cartierele care au dat marii conducatori ai istoriei moderne

Cartierele care au dat marii conducatori ai istoriei moderne

Parcurgand secolele prin manuale de istorie, vedem ca soarta natiunilor pare trasata intre date si locuri ce pot, dincolo de aceasta mostenire, sa ofere fie o poveste, fie pustiul ce pastreaza ecoul unui camp de lupta. Pe un plan parelel insa stau locurile ce au dat omenirii mari sai conducatori modelandu-le cutezanta dupa spiritul propriu. Cand privim spre istoria moderna, ne vin in minte:

Ajaccio – 2100 Euro/mp

Micul Napoleon Bonaporte s-a despartit cu tristete de tinuturile natale, ajuns elev la scoala militara cu greu iertandu-si tatal francofil pentru decizia de loialitate in fata Casei de Bourbon. Mama lui Laetitia se va intoarce in Ajaccio, crescandu-si copiii saracie, insa linistea sperata aici nu se va putea infaptui pentru Napoleon ce va fauri un destin grandios in fruntea Frantei.
Vechea casa a lui Carlo Buonaparte ne asteapta pe Rue Saint-Charles, insa chiar si indepartandu-ne de edificiul baroc, o promenadea prin capitala corsicana recreeaza copilaria viitorului Imparat al Frantei, comemorat de Ajaccio prin nenumarate monemente, intre care cel mai pretuit sta ocrotit in Jardin de Casone.

aja10q422_paf_rue st charles

 

 

 

 

 

Place Garibaldi, Nisa – 4800 Euro/mp – 7000 Euro/mp

Se crede ca privind in anii copilariei spre intoarcerea in Regatul Sardiniei a spendidului oras de pe tarmul Mediteranei, fiul unui capitan de marina din Nisa va creste cu idealul unificarii meleagurilor surori a caror istorie pulsa aceleasi simtaminte. Iubind Nisa de care nu se va desparti sufleteste in periplul revolutionar ce-l va impune drept parintele Italiei moderne, o suferinta a lui Giuseppe Garibaldi va fi adusa de reanexarea orasului sau natal Frantei. Bineinteles,  aceasta bijuterie a Rivierei va raspunde atasamentului sau, inchinand una dintre cele mai frumoase piete temerarului om de stat.

 

GaribaldiPano1

 

 
Schönhausen – 700 Euro/mp

“Cand se aude cantecul ciocanitorii, atunci sunt cel mai fericit” va spune Otto von Bismarck despre frumusetea calmului pajistilor si padurilor de la Schönhausen, domeniu ce se afla in proprietatea familiei sale inca din 1270.
Din pacate, posteritatii nu i se va da bucuria emotiilor traite de Otto von Bismarck la Schönhausen, principala cladire fiind daramata in 1958 in RDG.

schonhausen

 

 

 

 

 

Woodstock, Oxfordshire – 2300 Lire

Resedinta ducilor de Marlborough pastreaza inclusiv copilaria unui pusti poreclit de colegii sai Copperknob pentru culoarea parului. Elevul ce nu se remarca prin rezultate exceptionale la invatatura, dar va ajunge singurul prim-ministru al Marii Britanii distins cu premiul Nobel pentru Literatura. Astazi, Blenheim Palace, locul natal al lui Winston Churchill este parte a patrimoniului universal UNESCO.

oxfordshire

 

 

 

 

 

Auburn Avenue, Atlanta – 750 Dolari/mp

Ce avea oare sa convinga revista Fortune in 1956 sa denumeasca Sweet Auburn “the richest Negro street in the world”? Am putea incepe cu impresionanta poveste a lui Alonzo Herndon, fostul sclav care in 1905 va fonda a doua cea mai influenta companie afro-americana de asigurari, insa prosperul cartier ramane in istorie pentru ca a daruit unul dintre modelele luptei cu nedreptatea avand drept unice arme elocventa, pasiunea unui crez si respectul pentru om.
Iubind muzica si dezbaterile deopotriva, un pusti afro-american va cunoaste prima sa dezamagire la sase ani cand isi pierde prietenul alb fiindca tatal acestuia nu i-a mai lasat sa se joace impreuna. Cu aceasta trista amintire va incepe in casa parinteasca de la nr 501 drumul spre echitate al lui Martin Luther King Jr. Tot aici stau si urmele pasilor celor mai implicati activisti in lupta pentru drepturile civile stau pe International Walk of Fame.

Dar nobletea cartierului rezida inclusiv in muzica, dintre evenimentele culturale gazduite de Sweet Auburn pot fi mentionate festivalurile Springfest si National Black Arts.

sweetauburn

 

Distribuie! Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Share on Tumblr0Share on Reddit0Digg thisFlattr the authorEmail this to someonePrint this page